HVOR OG HVORNÅR?


ANGELICA

En opera af Puccini

En nyopsætning ved YLVA KIHLBERG


HANDLING

Operaen handler om Angelica, som kommer fra en meget fin, fyrstelig familie. Som ung bliver hun gravid udenfor ægteskabet, føder en søn og bliver smidt i kloster. Når vi kommer ind i operaen er der gået syv år. Syv år uden at Angelica har hørt et eneste ord fra sin familie. Hun ved intet om sin søn eller nogen andre.
En dag er der pludselig besøg i klostret. Det er Angelicas moster som kommer for at fortælle Angelica at hennes søster skal giftes, og kræver at Angelica underskriver at dokument hvor hun frasiger sig sin del af familiens store formue, til fordel for sin søster. Angelica siger at hun først vil høre hvordan det går med hendes søn og mostern fortæller så at sønnen døde for to år siden. Angelica bryder fuldstændig sammen, mostern får sin underskrift og forlader klostret igen. Angelica orker ikke at leve videre nu hvor hun ved at hendes søn er død, så hun vælger at tage sit eget liv. Alt dette til noget af Puccinis aller bedste musik.

Men…. Har vi virkelig fået den rigtige historie? Hvordan kunne sønnen dø? Hvem var faren? Hvad var det egentlig der skete for syv år siden? Disse spørgsmål og andre forsøger vi at svare på i vores forestilling.


Følg med her på hjemmesiden, vores facebook-side og Instagram, hvor vi løbende uploader film fra Angelias fortid.

OM SUOR ANGELICA

”Jeg bytter gerne hele Gianni Schicchi bort for en enkelt node fra Angelica”


Suor Angelica kan i år fejre sit 100 års jubilæum siden sin urpremiere på Metropolitan-Operaen i New York, d. 14. december 1918. En Puccini-opera som i eftertiden ofte er druknet i bohemere og madammer. Ikke desto mindre indeholder denne enaktsopera noget af Puccinis smukkeste musik, og som resultat af et givtigt samarbejde med den talentfulde librettist Giovacchino Forzano er Suor Angelica stadig en af de stærkeste og mest hjerteskærende fortællinger på operarepertoiret.
Historien om hvordan en kvinde bliver revet væk fra sin familie og sin lille søn kan ikke undgå at påvirke sin modtager, og føles særlig aktuel i vores tid, hvor krig stadig splitter flere familier, så de må leve fra hinanden og uden kontakt. Hvad gør det ved et menneske at skulle leve videre ensom, uden sin elskede, uden sit barn? Er livet så overhovedet værd at leve? Kan man i det hele taget overleve sådan en smerte? Det er spørgsmål som disse, Puccini dykker ned i med sin fortælling om Søster Angelica.

Operaen er del af Puccinis Il Trittico, som består af de tre enaktsoperaer: Il Tabarro (Kappen), Suor Angelica (Søster Angelica) og Gianni Schicchi. Selve ordet Il Trittico bruges som betegnelse for en altertavle med tre fløje, og som billedet nedenfor viser, består disse af et fast midterparti med to bevægelige sidefløje. Dette trefløjede kunstværk var inspirationen til Puccinis værk, og han betragtede Suor Angelica som sit triptykons bærende midterparti med en operafløj på hver side.
Operaen var vidst da også Puccinis personlige favorit. Citat: ”Jeg bytter gerne hele Gianni Schicchi bort for en enkelt node fra Angelica”.

VIDEOER

GALLERI